Paulien Pistor heeft een aanzienlijk CV wat betreft innovatie. Vandaag vertelt zij over haar ervaringen met innovatie en waarom dit juist nu zo belangrijk is. 

Ik ben Paulien Pistor, ondernemer, bestuurder en toezichthouder en werk graag bij of voor overheidsorganisaties. Als algemeen directeur/gemeentesecretaris in Eindhoven heb ik ervaren hoe belangrijk het is om over organisatiegrenzen heen samen te werken aan maatschappelijke innovaties bijvoorbeeld in de designcoöperatie of de ‘Slimmer Leven’ coöperatie. De laatste jaren heb ik in mijn rol bij Waternet bijgedragen aan grote opgaven van innovatie zoals energietransitie, circulariteit, klimaatverandering en digitalisering. 

Maatschappelijke ontwikkelingen en toenemende complexiteit dagen ons permanent uit om met nieuwe antwoorden en oplossingen te komen. Verrassende samenwerkingen, co-creërende teams die met geïmplementeerde verbeteringen komen die impact hebben en schaalbaar zijn. Voor mij is innovatie noodzakelijk om onze wereld steeds een stapje beter te maken. Ik ben er van overtuigd dat de komende jaren veel innovatie nodig is om oplossingen te vinden voor complexe en multidimensionale vraagstukken. Bijvoorbeeld in organisaties die door de krapte op de arbeidsmarkt een tekort aan zorg- of technisch personeel krijgen. Tijdens de coronapandemie heb ik bijvoorbeeld gezien dat door de inzet van digitale oplossingen extra zorg kon worden verleend.

Overheidsinnovaties voegen publieke waarden toe die wij zo wijd verspreid mogelijk willen delen zodat anderen daardoor gemotiveerd en geïnspireerd raken. Door goede voorbeelden kenbaar te maken, successen te delen hopen wij te inspireren en de implementatiekracht te vergroten. Ik vind het belangrijk dat innovaties voorbij de pilotfase komen en de toepassing breed inzetbaar is.

Kent u een overheidsinnovatie die meer aandacht verdient? Nomineer dan nu !