Finalist 2020: Gemeente Groningen

De gemeente Groningen transformeert van een organisatie gefocust op fossiele brandstoffen naar de energie hoofdstad van Noordwest-Europa. Dit doet zij door in te zetten op versterking van de infrastructuur en te bouwen aan unieke, innovatieve energietransitie-trajecten. De jury was onder de indruk van de digitale transformatie van de gemeente, waar zij de menselijke maat niet uit het oog verliest. De gemeente heeft een bepalende rol in de regionale ontwikkelingen. Zij staat in nauw contact met haar omgeving, geeft de ruimte waar het kan en neemt de leiding waar nodig. Dit vertaalt zich in een organisatie waar jonge medewerkers de ruimte krijgen om zich te ontplooien. Dit wordt gewaardeerd, want 74% van alle trainees blijft na hun traineeship in dienst van de gemeente. De organisatie durft en experimenteert, met vele voorbeelden: i4sociaal, Virtueel Groningen, het toepassen van serious gaming bij schuldenproblematiek om de zelfredzaamheid van de inwoners te vergroten.

Winnaar 2020: Sociale Verzekeringsbank

De focus op innovatie en het verbeteren van de ervaring voor de burger zijn belangrijke elementen in het profiel van de SVB. Er heerst een positieve en open sfeer met een nadruk op samenwerking en als resultaat indrukwekkende productiecijfers en klanttevredenheid. Problemen en uitdagingen worden niet uit de weg gegaan, maar actief opgezocht en aangepakt. Er is bij de SVB altijd mogelijkheid om kwesties bespreekbaar te maken en samen naar oplossingen te zoeken door middel van initiatieven als Garage de Bedoeling, de Werkplaats Schulden en het ABBA-systeem (Algemene Beginselen van Behoorlijk Afwegen). De medewerkers van de SVB voelen een sterke verbondenheid met de organisatie en zijn trots op het werk dat zij leveren. Daarnaast wordt veel waarde gehecht aan het meervoudig perspectief en ligt er binnen de organisatie een sterke focus op innovatie, middels bijvoorbeeld het innovatielab Novum. Dit is een voorbeeld van de proactiviteit, het enthousiasme en het gevoel voor maatwerk binnen de SVB.

Finalist 2020: Veiligheidsregio Limburg-Noord

De Veiligheidsregio Limburg-Noord is de organisatie waaraan de gemeenten in Noord- en Midden-Limburg de uitvoering van taken hebben opgedragen op het gebied van veiligheid en gezondheid. Zij is hierin onderscheidend omdat veiligheid en gezondheid in één organisatie zijn ondergebracht, en omdat zij de eigentijdse idee van ‘positieve gezondheid’ voorop stelt. De jury was onder de indruk van de transformatie die de veiligheidsregio Limburg-Noord heeft doorgemaakt. De organisatie bestaat slechts elf jaar, maar heeft al zes fusies doorstaan. Botsende culturen, een inefficiënte organisatie van ondersteunende diensten, en bezuinigingen zijn overwonnen, en hebben geleid tot de robuuste organisatie die er nu goed voor staat. De tekorten zijn afgewend en sinds 2019 schrijft de organisatie zwarte cijfers. De meerwaarde van ‘samen’ met haar partners optreden, in relatie tot kennis en onderzoek (bijvoorbeeld de Universiteit van Maastricht), heeft zich bewezen tijdens COVID-19. De veiligheidsregio opende kort na de uitbraak van de Coronacrisis het eerste Coronahotel.