Winnaar Overheidsmanager van het Jaar 2019

Sylvo Thijsen

Toen Sylvo Thijsen bij Staatsbosbeheer begon, stapte hij midden in het zware weer. Staatsbosbeheer stond aan de vooravond van een krimpopdracht en stond het bestaansrecht als publieke organisatie op losse schroeven. Sylvo wist in deze onzekere tijd een stip op de horizon te zetten voor zowel de medewerkers als de organisatie door middel van het ondernemingsplan ‘Ziel en Zakelijkheid’. Hij zorgde ervoor dat de organisatie zich ontwikkelde van een conservatieve organisatie tot een groen nutsbedrijf dat de verbinding met de buitenwereld zoekt. Door het gesprek aan te gaan met betrokkenen, wist Sylvo een breder draagvlak te creëren voor de nieuwe koers van de organisatie. Ook nu, in het zware weer rondom de Oostvaardersplassen en het bosbeheer, laat Sylvo zien dat hij richting kan geven aan zijn personeel en hen ruggensteun biedt in een moeilijke tijd. De jury is onder de indruk van hoe hij als bevlogen overheidsmanager de gehele organisatie weet mee te nemen: van boswachter tot vrijwilliger en werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Toen Sylvo begon was de organisatie op zoek naar een identiteit en die heeft hij – samen met zijn medewerkers – gegeven.

Finalist Overheidsmanager van het Jaar 2019

Rosemarie Bastianen

Als directeur Eenvoudig Beter zet Rosemarie Bastianen zich iedere dag met tomeloze energie in voor de inwerktreding van de aanstaande Omgevingswet. Ook temidden van deze uitdagende opgave, weet zij de verschillende belangen in perspectief te plaatsen. Zo waarborgt ze het vertrouwen in de te varen koers bij zowel haar eigen medewerkers als andere belanghebbenden. 

Naast de inherente complexiteit van de Omgevingswet, resulteerde de verhuizing van haar departement naar een ander ministerie voor zwaar weer. Rosemarie wist met haar empathische en enthousiasmerend leiderschap, haar werknemers echter goed door de verhuizing heen te leiden. Als geen ander vindt zij de balans tussen enerzijds ruggensteun bieden en anderzijds haar medewerkers vertrouwen te geven in hun eigen kwaliteiten. 

De jury bewondert de manier waarop Rosemarie zichtbaar bevlogen de handen uit de mouwen steekt om het potentieel van de Omgevingswet te realiseren. Met veel enthousiasme en doorzettingsvermogen draagt ze het belang van de Omgevingswet voor heel Nederland uit.

Finalist Overheidsmanager van het Jaar 2019

Anne Coenen

Anne Coenen, directeur Maatschappelijke Ondersteuning in de Wijk (MOW) van de gemeente Rotterdam, toont met veel daadkracht en een betrokken managementstijl hoe zij samen met haar team zwaar weer heeft doorstaan. Als een kompas in zwaar weer weet zij de lastige opgaven binnen de gemeente Rotterdam te managen en nuchter te blijven tijdens uitdagende situaties. 

Anne is een toegankelijke overheidsmanager, wat niet altijd vanzelfsprekend is binnen de hiërarchische structuur van de gemeente Rotterdam. Haar medewerkers voelen zich gehoord en gezien. Daarnaast zet ze zich iedere dag in voor de kwetsbare Rotterdammer. Ze is niet bang om het gesprek aan te gaan met burgers, partners en medewerkers op verschillende plekken in de stad om te zien wat er al gedaan wordt, maar vooral wat nog beter kan. Op die manier sluit ze beleid en uitvoering beter op elkaar aan om daadwerkelijk het verschil te maken. 

De jury bewondert haar bescheiden houding, maar onderschrijft net als haar medewerkers dat haar bijzondere inzet voor de complexe opgaven van de gemeente Rotterdam een groot compliment verdient.