Winnaar Overheidsmanager van het Jaar 2021

Cor Burgmeyer

Trouw aan een organisatie is in deze tijd van afnemend vertrouwen in de overheid, met grote vraag naar excellente managers, heel zeldzaam. Het roerde de jury om te zien dat Cor zich al bijna zijn hele carrière met hart en ziel inzet voor een van de belangrijkste uitvoeringsorganisaties van Nederland. Zijn lange staat van dienst bij het UWV, waarin hij op verschillende plekken en op verschillende functies zijn werk heeft uitgevoerd, heeft hem tot een waar baken gemaakt.

De jury hoorde van alle medewerkers dat Cor een werkelijk onmisbare schakel binnen het UWV is en dat begrijpt zij. Door grote ervaring binnen het UWV heeft Cor een bijna ongeëvenaarde dossierkennis opgebouwd. Dat maakt hem een waardevolle inhoudelijke sparringpartner, die over zijn eigen dossiers kan heenkijken. Bovendien kent Cor de gelaagdheid van een uitvoeringsorganisatie en weet hij daardoor wat er speelt bij de mensen voor wie hij verantwoordelijkheid draagt, maar ook bij de collega’s met wie hij ‘zijdelings’ te maken heeft.

Hoewel Cor vanuit zijn nuchtere en inhoudelijk gedreven persoonlijkheid geen podium zou opzoeken, wil de jury hem dat podium door deze uitverkiezing wel bieden. Want het verhaal dat Cor kan vertellen, het verhaal van trouw aan en hart voor de uitvoering, is een verhaal dat Nederland mag horen. De jury herkent in hem, juist door zijn bescheiden houding, een waardig vertegenwoordiger van het belang van de uitvoeringsorganisatie.

Want de uitvoeringsorganisaties staan niet op de voorgrond. Het zijn niet de mensen die het podium pakken als er iets goed gaat. Het zijn de mensen in de frontlinie van de overheid die hun best doen om een zo goed mogelijke dienstverlening voor burgers te organiseren. Het zijn de medewerkers die achter de schermen zorgen dat ondernemers boven water blijven en dat mensen die een inkomensvoorziening nodig hebben die op het juiste moment krijgen.

De jury ziet dat Cor een ongekende dosis aan ervaring en kennis van de uitvoering heeft die hij kan delen met anderen. Met deze award, geeft de jury van de Verkiezing dus ook een missie mee: vertel als Overheidsmanager van het Jaar het verhaal van de uitvoering. En als er iemand is die dat heel goed kan is het Cor Burgmeyer, Directeur Uitvoering Klant en Service van het UWV. Hij is het toonbeeld van Veerkracht en Vertrouwen binnen de uitvoering.

 

 

Finalist Overheidsmanager van het Jaar 2021

Astrid Schulting

Astrid Schulting heeft de jury laten zien dat zij vanuit haar positie als gemeentesecretaris van de fusiegemeente Westerkwartier op unieke wijze haar verbindende rol uitvoert. Met haar sprankelende persoonlijkheid en eerlijke kwetsbaarheid zet ze zich tomeloos in voor een organisatie die volop in ontwikkeling is.

Ze heeft het bijzondere vermogen om op alle niveaus te schakelen en daarbij geen belangen uit het oog te verliezen. Haar keuzes zijn weloverwogen en gebaseerd op de ervaringen vanuit de organisatie. Het is heel bijzonder hoe zij in een periode waarin veerkracht en vertrouwen van medewerkers op de proef worden gesteld, die waarden juist weet te borgen. De jury was bijzonder onder de indruk van de warme manier waarop al haar collega’s, vanuit alle lagen van de organisatie over haar spraken: als een gecommitteerde, duidelijke en betrokken leidinggevende.

Iemand die oog heeft voor de mens, voor het belang van de organisatie en de rol die de gemeente vervult in de maatschappij. Astrid is een waardige finalist die de jury én iedereen die bij het juryproces betrokken was, wist te raken met haar verhaal. Met zo’n gemeentesecretaris, wil iedereen wel werken bij de gemeente Westerkwartier!

 

 

Finalist Overheidsmanager van het Jaar 2021

Pieter-Jaap Aalbersberg

Pieter Jaap Aalbersberg heeft de jury als geen enkele andere manager laten zien hoe je de rust en ruimte voor reflectie bewaart in een organisatie die constant in zwaar weer verkeert.

Waar Pieter Jaap echt in uitblinkt is het herkennen en erkennen van de kwaliteiten van zijn medewerkers en het inzetten van die kwaliteiten voor het beste resultaat. Hij geeft hen daarmee het vertrouwen om zelf de beste oplossing te realiseren, maar is wel altijd beschikbaar voor bijstand en advies. Ook vraagt hij zijn medewerkers actief mee te denken bij zijn eigen besluitvorming en staat hij daarbij open voor tegenspraak. Een manier van werken die medewerkers de overtuiging geeft dat Pieter Jaap achter hen staat.

De verdiensten van de NCTV ziet Pieter Jaap dan ook als een team-effort en zijn managementrol zet hij in om zo’n team effort te bewerkstelligen. Het meest tekenende vond de jury het voorbeeld van een van zijn medewerkers die vertelde dat, ook in extreem hectische werkweken, iedereen fluitend over de gang loopt. Als een soort vaderfiguur waarborgt hij de essentiële taken van het NCTV en het welzijn van zijn medewerkers. Pieter Jaap weet de veerkracht te behouden en te versterken op kritieke momenten en dat maakt hem een waar toonbeeld van veerkracht en vertrouwen.

 

Kijk hier de livestream van de Overheidsawards 2021 terug!

 

Op donderdag 18 november 2021 vond de uitreiking van de Overheidsawards plaats. Heb je het gemist of wil je het terug kijken? Via deze link kan je de uitreiking en interessante bijdragen van staatssecretaris Raymond Knops, FUTUR, Mark Frequin, Pim van Vliet, en Renée Bergkamp.