Innovatie en duurzaamheid gaan tegenwoordig hand in hand. Daarom neemt ook Dieuwke Boersma dit jaar plaats in onze jury en vertelt zij waarom innoveren een spannend proces is. 

Mijn naam is Dieuwke Boersma, CTO bij Esdec. Daar ben ik verantwoordelijk voor al onze, korte en langere termijn, innovaties op het gebied van de montage van zonnepanelen voor de verschillende landen en regio’s waarin wij opereren. Zo’n 15 jaar geleden heb ik heel bewust voor de duurzame energie sector gekozen, omdat ik met mijn ervaring heel graag bijdraag aan het een beetje beter achterlaten van de wereld voor onze kinderen

Hiervoor werkte ik onder andere bij Philips Research en was ik verantwoordelijk voor het opzetten van een wereldwijd innovatie programma gericht op digitale services ter ondersteuning van de transitie van Philips van een product naar ook een services bedrijf. Ook daar werkte ik aan duurzaamheid & heb ik ook een nieuwe business voor Philips opgezet voor licht op zonne-energie voor Afrika en India.

Ik word regelmatig gevraagd wat er nu zo spannend is aan innovaties op het gebied van mechanische montage systemen, maar er is nog zoveel te verbeteren aan de praktische problemen die installateurs op een dak tegenkomen, of aan de betaalbaarheid van zonne-energiesystemen die ook voor de lange termijn in weer en wind betrouwbaar en goed te onderhouden moeten zijn, of aan de esthetische kant van zonne-energie op onze daken. Door juist deze problemen aan te pakken met innovaties, kunnen we de transitie verder versnellen. En daarnaast gebeurt er heel veel in de ontwikkeling van de zonnepanelen zelf, wat ook weer allerlei nieuwe toepassingen mogelijk maakt.

Innovatie, ook bij de overheid, is heel belangrijk om grote & kleine problemen op te lossen die bijvoorbeeld de transitie naar een duurzamere economie in de weg staan. Daar moeten we met zijn allen heel hard aan werken. Innovaties zijn echt niet alleen grote lange termijn uitvindingen, maar innovaties kunnen bijvoorbeeld ook slimme nieuwe digitale tools zijn om mensen te ondersteunen om hun werk sneller of effectiever te doen. Het is belangrijk dat ze uiteindelijk schaalbaar, en daarmee economisch haalbaar zijn, om echt impact te kunnen maken. Deze verkiezing gaat enerzijds helpen om innovaties verder te stimuleren, maar ook om ze, door ze meer te delen, schaalbaar te maken, zodat ook andere afdelingen er gebruik van kunnen maken.

Kent u een overheidsinnovatie die meer aandacht verdient? Nomineer dan nu !