Den Haag, 29 november 2023 – De winnaars van de overheidsawards zijn bekend! Frans Swinkels is gisteravond uitgeroepen tot Overheidsmanager van het Jaar 2023 en Koffiebranderij (Zuivere Koffie) en bakkerij tot Beste Overheidsinnovatie van het Jaar 2023. De uitreiking vond plaats in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag. 

Vol trots nam Frans Swinkels (Concerndirecteur bij de gemeente Tilburg) de award voor Overheidsmanager van het Jaar in ontvangst. Koffiebranderij (Zuivere Koffie) en bakkerij  ontving met grote blijdschap de prijs voor Beste Overheidsinnovatie van het Jaar. Talitha Born (Programmadirecteur Ministerie van Defensie) en Gregory Sedoc (Ex-atleet en hoofdagent) gingen met elkaar in gesprek over passie en plezier. Minister Hugo de Jonge van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties sprak het publiek toe met een speech over het leiden van een organisatie en het belang van innovaties. Ook was er verdere uitleg over het thema voor de Verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar 2024: streetwise ambtenaren! Paul Depla (burgemeester Breda) was host van de avond.

Afke Besselink (Afdelingsmanager concerndienstverlening bij de gemeente Rotterdam) en Duco Stuurman (Directeur Sociaal bij de gemeente Amsterdam) waren de andere finalisten voor de Verkiezing Overheidsmanager van het Jaar 2023. GemGroReflection en PHA2USE waren de andere twee kanshebbers voor de titel Beste Overheidsinnovatie van het Jaar 2023.

Het maken van beslissingen was ook dit jaar uitdagend voor de jury’s. Niet alleen de finalisten, maar ook alle deelnemers hebben indrukwekkende prestaties verricht in het publieke domein.

De jury over Frans Swinkels

De jury onder leiding van Jetta Klijnsma (Commissaris van de Koning in Drenthe) heeft voor Frans Swinkels gekozen als winnaar omdat hij laat zien vanuit zijn functie de verbinding te zoeken met iedereen in de gemeente en daarbuiten. Als manager is hij bijzonder betrokken en weet hij met zijn verbindende karakter medewerkers te inspireren. Frans staat bekend om zijn zelfspot en zijn bescheidenheid siert hem. Met zijn open houding maakt Frans zich geliefd bij zijn collega’s. Zij werken daardoor met plezier aan de opgaven waar de gemeente Tilburg voor staat en zijn bereid een extra stap te zetten voor hem. Frans is gericht op waar een overheid goed in zou moeten zijn en kijkt echt naar wat de Tilburger nodig heeft. Dit reikt verder dan zijn professionele carrière, bijvoorbeeld via het Maatjesproject.

De jury over Koffiebranderij (Zuivere Koffie) en bakkerij

De jury onder leiding van Jan van Zanen (Burgemeester Den Haag) heeft Koffiebranderij (Zuivere Koffie) en bakkerij als winnaar gekozen. Het is volgens de jury ongelooflijk om te zien wat er wordt gedaan bij Zuivere Koffie. De juryleden waren zeer onder de indruk van het hartverwarmende bezoek aan de koffiebranderij en bakkerij in het Justitieel Complex Zaanstad. De jury ontmoette tal van bevlogen en betrokken collega’s en gedetineerden. Het is een sociale innovatie: er is steun en perspectief voor de gedetineerden en ex-gedetineerden. Er zit een duidelijke business case achter en de innovatie is financieel rendabel. Het is mooi om te zien dat een instituut binnen justitie het heeft aangedurfd om een project als dit op te zetten, vooral in een wereld waar dit niet gemakkelijk is. Ook vindt de jury het mooi om te zien dat er wordt gewerkt aan een soortgelijk concept binnen een TBS setting en dat het concept hierdoor wordt uitgebreid, wellicht ook naar andere settings. De veel lagere recidivecijfers zijn zeer indrukwekkend. 

De Verkiezing Overheidsmanager van het Jaar en de Verkiezing Beste Overheidsinnovatie van het Jaar worden georganiseerd door de Vereniging voor OverheidsManagement (VOM) en worden mede mogelijk gemaakt door onze partners: