Gemeente Tilburg is één van de twee kandidaatsteden voor de Dag van de Stad 2020 en neemt het op tegen Heerlen. Dat maakte de organisator van het evenement, Agenda Stad, op de website bekend (https://www.dedagvandestad.nl/#section-gastgemeente-2020). “Toonaangevend in stedelijke ontwikkeling met een sterke culturele bloei”, wordt beide steden daar toegeschreven. Als samenwerking van het Rijk, steden en stakeholders zet Agenda Stad zich in om groei, innovatie en leefbaarheid in Nederlandse steden te versterken. De Dag van de Stad is één van de evenementen die Agenda Stad organiseert, hét jaarlijkse evenement voor stedelijke innovatie.

Voor de gemeente Tilburg ging de aanloop naar dit kandidaatschap niet vanzelf. De organisatie heeft de afgelopen periode flink aan zichzelf gewerkt. Zo heeft de gemeente door middel van burgerinitiatieven nieuwe projecten weten te realiseren, de misdaadcijfers sterk kunnen reduceren en toonde het veerkrachtigheid in de omgang met uitdagingen die werden opgeworpen door economische veranderingen. Deze inzet werpt nu zijn vruchten af. Afgelopen november wist de gemeente Tilburg de Verkiezing Beste Overheidsorganisatie van het Jaar te winnen en werd het als zodanig gekroond in de Ridderzaal. Hiermee liet de gemeente Tilburg het CJIB en ProRail, de twee andere finalisten, achter zich.

Begin februari 2020 zal bekend gemaakt worden welke stad de winnaar is en wie zich gaststad van de Dag van de Stad 2020 mag noemen. Wethouder van Den Haag Robert van Asten en Secretaris Generaal BZK Maarten Schurink zijn het jurypanel die dat gaan bepalen. Daarna heeft de winnende stad tot 26 oktober om de voorbereidingen te treffen.