Den Haag, 22 september 2021 De finalisten van de Verkiezing Beste Overheidsmanager van het Jaar 2021 zijn bekend.

De jury, onder voorzitterschap van Jetta Klijnsma, presenteert met trots de drie finalisten voor de Verkiezing Overheidsmanager van het Jaar 2021. Er waren acht fantastische shortlistkandidaten, maar deze drie sprongen er echt uit binnen het thema van dit jaar: ‘Met Veerkracht en Vertrouwen’.

In oktober ontvangen de finalisten een delegatie van de jury tijdens een werkbezoek. De Overheidsmanager van het Jaar 2021 wordt 18 november tijdens de uitreiking van de Overheidsawards in de Ridderzaal bekendgemaakt.

Pieter Jaap Aalbersberg
Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid

Wanneer er onrust is rondom de organisatie, weet Pieter Jaap als NCTV de rust binnen de organisatie te behouden en doelgericht aan oplossingen te werken. Dit doet hij door de kwaliteiten van zijn medewerkers te erkennen en hen het vertrouwen te gunnen deze zo goed mogelijk in te zetten in een crisissituatie. In een uitdagende, snel veranderende context, neemt Pieter Jaap op unieke manier de ruimte om reflectie in te bouwen. Bovendien realiseert hij in zijn organisatie en daarbuiten een bredere kijk op de uitdagingen waarmee de NCTV geconfronteerd wordt. Zo zorgt hij niet alleen voor een verbindende cultuur binnen de organisatie, maar ook voor een goede relatie tussen alle partijen die betrokken zijn bij een crisis. Pieter Jaap inspireert veerkracht en vertrouwen in zijn organisatie, en weet dit over te brengen naar de context waarin de NCTV zich bevindt.

Astrid Schulting
Gemeentesecretaris, gemeente Westerkwartier

Astrid Schulting is een sprankelende overheidsmanager die met haar intrinsieke motivatie en hart voor de organisatie haar collega’s inspireert. Ze is een sterke voorvrouw die met een eerlijke kwetsbaarheid de verbinding zoekt met haar medewerkers. Vol trots over haar organisatie, staat ze middenin de gemeente Westerkwartier. Daar geeft ze medewerkers enerzijds de ruimte en het vertrouwen om hun werk goed naar eigen inzicht te doen, en staat ze anderzijds voor hen klaar wanneer dat nodig is. Juist in tijden die veel van medewerkers vragen, zoals tijdens een fusie, weet ze de veerkracht te behouden en initiële teleurstelling om te zetten in nieuwe kansen. Voor de organisatie en voor mensen. Een ware inspirator van ‘Veerkracht en Vertrouwen’.

Cor Burgmeyer
Directeur uitvoering klant en service, UWV

Toen in de eerste weken van de Corona-crisis de NOW-regeling snel moest worden opgetuigd, vroeg dat veel van de medewerkers van het UWV. Onder grote druk zowel van de tijd als de maatschappij zetten Cor en zijn medewerkers zich tomeloos in om de NOW vorm en inhoud te geven. Om waar mogelijk ondernemers ondersteuning te bieden in deze moeilijke periode. Dat zorgde voor veel waardering, en soms ook voor een kritische reactie. Cor wist in deze tijd zijn medewerkers te sterken en te ondersteunen, en tegelijkertijd het doel te realiseren zonder daarbij zijn bredere rol uit het oog te verliezen. Dat is kenmerkend voor de veerkrachtige leiderschapsstijl van Cor als directeur Uitvoering Klant en Service, ook buiten de Corona-tijd: hij is een manager met hart voor de medewerkers en de missie van de organisatie, die hij niet uit het oog verliest in de waan van de dag.

Over de jury

Behalve voorzitter Jetta Klijnsma (Commissaris van de Koning provincie Drenthe) bestaat de jury uit: Paul Depla (Burgemeester Breda), Sandra Groeneveld (Hoogleraar Publiek Management, Universiteit Leiden), Bram de Klerck (Directeur-Generaal Algemene Bestuursdienst), José Manshanden (Directeur Publieke Gezondheid van de GGD Amsterdam en Overheidsmanager van het Jaar 2015), Mariel Middendorp (Secretaris-Algemeen Directeur van het Hoogheemraadschap van Rijnland), Lidewijde Ongering (Secretaris-Generaal Ministerie van Economische Zaken en Klimaat), Emine Özyenici (Hoofddirecteur Bedrijfsvoering en CIO bij het ministerie van Justitie en Veiligheid en Overheidsmanager van het Jaar 2018), Sylvo Thijsen (Directeur Staatsbosbeheer en Overheidsmanager van het Jaar 2019) en Dwight van van de Vijver (Hoofd Media en Communicatie bij de Reclassering).

Partners

De Verkiezing Overheidsmanager van het Jaar is een initiatief van de VOM. De uitreiking van de Overheidsawards wordt mede mogelijk gemaakt door: Binnenlands Bestuur, FUTUR, Interprovinciaal Overleg (IPO), Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut (NEN), Netwerk van Publieke Dienstverleners (NPD), Ordina, Publiek Denken en Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Voor meer informatie over de Verkiezing Overheidsmanager van het Jaar 2021 volg je ons op Twitter, Facebook en LinkedIn.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *