Den Haag, 19 november 2021

Cor Burgmeyer is gisteravond uitgeroepen tot de Overheidsmanager van het Jaar 2021 en ‘XTC, daar zit een luchtje aan’ tot de Beste Overheidsinnovatie van het Jaar 2021. Wil Rutten ontving de Hans Dijkstal Award. De uitreiking werd live uitgezonden vanuit de Ridderzaal en werd bekeken door een groot publiek via de livestream. 

Vol trots nam Cor Burgmeyer (Directeur Uitvoering Klant en Service UWV) de award in ontvangst. Antoinette Doedens en Carla Hofstee van ‘XTC, daar zit een luchtje aan’ deden dat namens het Openbaar Ministerie. Renée Bergkamp (provinciesecretaris Noord-Holland), Mark Frequin (buitengewoon adviseur Algemene Bestuursdienst en voorzitter VOM) en Pim van Vliet (gemeentesecretaris Leiden en voorzitter VGS) gingen met elkaar de Overheidsdialoog aan over de afstand tussen bestuurslagen en innovatie. Staatssecretaris Knops van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties sprak het publiek toe met een speech. Uiteraard werden ook de finalisten van de Jonge Ambtenaar van het Jaar 2022 bekend gemaakt. Host van de avond was Paul Depla (burgemeester Breda). 

Voor de Verkiezing Overheidsmanager van het Jaar 2021 waren Pieter-Jaap Aalbersberg (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) en Astrid Schulting (gemeentesecretaris Westerkwartier) de andere finalisten. De ‘CoronaMelder-app’ en ‘Het Huishoudboekje’ waren de overige kanshebbers voor de titel Beste Overheidsinnovatie van het Jaar 2021. 

Wil Rutten, gemeentesecretaris van de gemeente Maastricht, ontving de Hans Dijkstal Award. Dat is de oeuvreprijs die één keer in de vier jaar wordt uitgereikt. Deze werd aan hem toegekend als blijk van waardering voor zijn lange staat van dienst bij provincies en gemeenten en de onorthodoxe manier waarop hij zijn werk uitvoert. 

Het afgelopen jaar was wederom uitdagend voor de jury’s. Van het samenstellen van de shortlist tot de jurybezoeken was het al snel duidelijk dat niet alleen de finalisten, maar ook alle deelnemers indrukwekkende prestaties in het publieke domein hebben verricht.

De jury over Cor Burgmeyer

‘Cor Burgmeyer, is voor het UWV (uitvoeringsinstituut werknemers verzekeringen) een baken. Zijn jarenlange ervaring bij deze essentiële uitvoeringsorganisatie, maakt hem een onmisbare schakel in het geheel. Op Cor kan je altijd rekenen. Inhoudelijk, omdat hij een enorme dossierkennis heeft; relationeel omdat hij hart heeft voor zijn medewerkers; operationeel, omdat hij weet wat er speelt en vinger aan de pols houdt. Door deze kernkwaliteiten weet hij ook en juist in een zware tijd, veerkracht in de organisatie te behouden en aan de essentiële vertrouwensrelatie tussen burger en uitvoering te bouwen. Zo heeft hij bijvoorbeeld de uitvoering van de NOW-regeling (noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid) gestalte gegeven.’

De jury over ‘XTC, daar zit een luchtje aan’

‘Het Openbaar Ministerie is een traditionele organisatie. Innovatie wordt al snel gezien als strijdig met bestaande wettelijke kaders van strafrecht en strafprocesrecht. De innovatie van het Openbaar Ministerie ‘XTC, daar zit een luchtje aan’ is daarom zeer opmerkelijk. OM en politie helpen het publiek de geur van XTC te herkennen door verspreiding van een parfum met de kenmerkende geur van de drug. Daarmee worden burgers gestimuleerd vermoedens van XTC-labs aan te geven en dumping van gevaarlijk afval te melden. 

Deze overheidsinnovatie kiest een breed perspectief waarin maatschappelijke problemen rondom XTC een centrale plek hebben. Het OM laat ermee zien dat het zich openstelt voor vernieuwing van de ‘bedrijfscultuur’ en het professioneel handelen. Dat het meer wil doen aan het oplossen van maatschappelijke problemen, dan toepassen van strafrecht in de rechtszaal. Met een klein budget is grote maatschappelijke waarde gecreëerd. Met media-aandacht in veertig landen, heeft het project ook internationaal impact gekregen.’

De jury over Wil Rutten

‘Wil Rutten is niet iemand die constant in de publiciteit staat, maar juist iemand die eigenlijk zonder roem bekend en geliefd is bij velen. Iemand die het verschil maakte, maar dat van binnenuit deed. Niet doordat hij het hardst schreeuwde, maar doordat hij de meeste volharding toonde voor dat waar hij in geloofde. Hij is een overheidsmanager met oog voor de mens achter het werk. Ook en juist als het gaat om de mensen die soms over het hoofd worden gezien. Die eigenschappen maken hem een waardig ontvanger van de oeuvreprijs.’

De livestream valt via deze link terug te kijken.

De Verkiezing Overheidsmanager van het Jaar en de Verkiezing Beste Overheidsinnovatie van Jaar worden georganiseerd door de Vereniging voor OverheidsManagement (VOM) en worden mede mogelijk gemaakt door onze partners:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *