De drie genomineerde overheidsmanagers, Gerard Bakker, Elanor Boekholt O’Sullivan en Irma Woestenberg, hebben grote indruk gemaakt op de jury door de unieke karakteristieken die zij hun functie leggen. Een ieder heeft een fantastische prestatie neergezet binnen hun organisatie. Dit jaar was de uitslag een zogenoemde fotofinish door de drie fantastische finalisten.

De overheidsmanager van het jaar 2017 is de bestuursvoorzitter van het COA, Gerard Bakker. Door de grote instroom van asielzoekers in 2015 en 2016 bevond het COA zich in een stormachtige situatie. Als een volleerd zeiler gebruikte Gerard de zware politieke en maatschappelijke tegenwind om het COA grondig te veranderen door een fundamentele en duurzame transitie door te voeren.

Gerard toonde hierin persoonlijk en energiek leiderschap. Hij is een verbindende kracht en toont lef om alle actoren samen te laten werken aan een gezamenlijk doel. Zowel in tijden van crisis als in tijden van rust heeft Gerard de organisatie weten te leiden en te bewegen. Het is lovenswaardig dat hij in een omgeving van politieke druk en grote media aandacht de organisatie niet van haar taak heeft laten afleiden.