Shortlist 2023

Iris Berkhout

Iris Berkhout

Afdelingshoofd Bestuur, Maatschappij en Regelgeving, ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap

Als afdelingshoofd van Bestuur, Maatschappij en Regelgeving bij het ministerie van OCW komt Iris Berkhout in aanraking met taaie dossiers. Maar zij laat zich hierdoor niet uit het veld slaan. Door haar openheid en positivisme weet zij niet alleen haar medewerkers te verbinden en te motiveren, maar ook een wetsvoorstel door de Kamer te loodsen. Iris’ leiderschap getuigt van de passie en het plezier die zij heeft voor het onderwijs en voor de publieke zaak. Dit maakt dat de jury heeft besloten om Iris Berkhout plek te geven in de volgende ronde van de verkiezing ‘Overheidsmanager van het Jaar 2023’.

Afke Besselink

Afke Besselink

Afdelingsmanager Concerndienstverlening, Gemeente Rotterdam

Afke Besselink is een bevlogen manager binnen de gemeente Rotterdam. Ze zet zich elke dag in voor het verbeteren en vernieuwen van dienstverlening voor de Rotterdammer en legt de verbinding met de samenleving. Tegelijkertijd weet zij unieke resultaten te boeken door ruimte te bieden aan haar medewerkers en obstakels weg te nemen. Afke Besselink is een inspirerende leider en laat haar organisatie met passie en plezier werken. Dit maakt dat de jury heeft besloten om Afke Besselink plek te geven in de volgende ronde van de verkiezing ‘Overheidsmanager van het Jaar 2023’.

Jan Hendrik Dronkers

Jan Hendrik Dronkers

Secretaris-Generaal, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Jan Hendrik Dronkers is een doorzetter die zijn sporen heeft verdiend tijdens zijn lange staat van dienst voor de Rijksoverheid. Hij zet zich als Secretaris-generaal van IenW dagelijks in om Nederland mooier en beter te maken. Zijn inhoudelijke expertise, vermogen tot zelfreflectie en vertrouwenwekkendheid maken hem tot een overheidsmanager pur sang. De verbinding leggen met de samenleving is voor hem een speerpunt. Hij zoekt actief de samenwerking op. Dit maakt dat de jury heeft besloten om Jan-Hendrik Dronkers een plaats te geven in de volgende ronde van de verkiezing ‘overheidsmanager van het Jaar 2023’.

 

Rosanne Franken

Rosanne Franken

Gemeentesecretaris, Gemeente Waalre

Bij haar aanstelling als gemeentesecretaris van Waalre stond Rosanne Franken voor verschillende opgaven. Ze heeft de gemeente Waalre op de kaart gezet en maakt zich daarmee geliefd binnen de organisatie. Ze heeft een moreel kompas, vervult een voorbeeldfunctie en weet daarmee haar medewerkers te inspireren. Ze zet zich ook buiten de gemeente Waalre met passie in voor de publieke zaak. Rosanne maakt van Waalre een aantrekkelijke werkgever, waar medewerkers met plezier werken. Dit maakt dat de jury heeft besloten om Rosanne Franken plek te geven in de volgende ronde van de verkiezing ‘Overheidsmanager van het Jaar 2023’.

Alida Oppers

Alida Oppers

Inspecteur-Generaal van het Onderwijs, Inspectie van het Onderwijs

Als Inspecteur Generaal van de Onderwijsinspectie heeft Alida Oppers een zware opgave. De jury is onder de indruk van Alida’s betrokkenheid, visie en inzet voor de kwaliteit van het onderwijs. Dankzij haar gedrevenheid weet zij haar medewerkers te inspireren en motiveren. Alida laat zien dat zij hart heeft voor de publieke zaak doordat zij toezicht niet alleen ziet als controle van de naleving van regels, maar ook als maatschappelijk impactvol. Deze kwaliteiten zorgen ervoor dat de jury Alida Oppers een plaats heeft gegeven in de volgende ronde van de verkiezing ‘Overheidsmanager van het jaar 2023’.

Jaqueline Rutjens

Jaqueline Rutjens

Directeur Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding

Als voorvrouw van het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding zet Jacqueline Rutjens zich in voor openbaarheid. Ze zorgt voor zichtbaarheid van dit grote en complexe dossier. ‘Practice what you preach’ is haar motto. Ze zoekt de verbinding met tal van organisaties en weet concrete resultaten te boeken. Dit alles doet zij zonder de ontwikkeling van haar eigen organisatie uit het oog te verliezen. Met haar enorme kennis en motivatie inspireert zij haar collega’s om zich in te zetten voor de publieke zaak. Dit maakt dat de jury heeft besloten om Jacqueline Rutjens plek te geven in de volgende ronde van de verkiezing ‘Overheidsmanager van het Jaar 2023’.

 

Duco Stuurman

Duco Stuurman

Stedelijk Directeur Sociaal, Gemeente Amsterdam

Duco Stuurman laat door zijn lange loopbaan in het sociale domein zien dat hij hart heeft voor de publieke zaak. Met de aandacht en zorg die hij heeft voor zijn omgeving voelen zijn medewerkers zich gewaardeerd. Daarnaast werkt zijn enthousiasme aanstekelijk waardoor hij ook anderen weet te motiveren voor veranderingen in de zorg en het sociale domein. Ook op landelijk niveau draagt hij bij aan beleid en de afstemming tussen de gemeenten en het Rijk. Dit maakt dat de jury overtuigd is dat Duco Stuurman de juiste leiderschapskwaliteiten bezit voor een plek op de shortlist ‘Overheidsmanager van het jaar 2023’.

Frans Swinkels

Frans Swinkels

Concerndirecteur, Gemeente Tilburg

Frans Swinkels zet zich al zijn hele carrière in voor de maatschappij. De jury is onder de indruk van de resultaten die hij boekt en de manier waarop hij dit doet. Hij realiseert zich dat hij problemen niet in zijn eentje kan oplossen en heeft altijd een visie voor de lange termijn. Frans steekt zijn nek uit om samen met andere organisaties naar oplossingen te zoeken voor vraagstukken die zich niet beperken tot de gemeente Tilburg. Door kwaliteiten te bundelen geeft hij zijn medewerkers het vertrouwen om samen de klus te klaren. Frans Swinkels is een echte verbinder en staat daarom op de shortlist van ‘Overheidsmanager van het Jaar 2023’.