Shortlist 2023

Beter Bereikbaar Applicatie

Gemeente Breda

De Beter Bereikbaar Applicatie is een betekenisvolle, sociale innovatie. Door middel van een interactieve kaart vergemakkelijkt de applicatie verblijf in Breda. Dit doet de app door voorzieningen goed in beeld te brengen. De applicatie is vooral gericht op mensen met een beperking en is impactvol voor hen.

Bibob-register

Justis

Het Bibob-register is een online informatiesysteem van Justis voor bestuursorganen. Het register geeft snel inzicht of een persoon of ondernememing mogelijk malafide is. Het register is bedacht vanuit de cruciale opgave om informatie te delen. Dit proces is erg effectief en heeft grote maatschappelijke impact. 

De Snelle Identificatielijn

Nederlands Forensisch Instituut

 De Snelle Identificatielijn is een innovatie met een grote maatschappelijke impact door razendsnelle resultaten. Doordat het NFI het volledige DNA-identificatieproces geautomatiseerd heeft (van onderzoek naar sporen tot het schrijven van een rapport) duurt het drie dagen tot er een match is. Grote aantallen onderzoeken worden veel sneller afgehandeld, waardoor bij de opsporing snel beslissingen kunnen worden genomen over bijvoorbeeld het volgen van verdachten.

DNAxs

Nederlands Forensisch Instituut

DNAxs is door NFI ontwikkelde software die zorgt voor interpretatie van DNA-resultaten op uniforme en efficiënte wijze en rapporteert hierover. De samenhang van de verschillende innovatieve technieken van DNAxs levert veel duidelijkheid op in onderzoeken. De software wordt wereldwijd door andere laboratoria gebruikt. Hiermee is de basis gelegd door de snelle identificatielijn.

GemGroReflection

Gemeente Groningen

Directie Stadsbeheer van de gemeente Groningen heeft beter asfalt ontwikkeld: GemGroReflection. Het is licht reflecterend en daardoor veiliger. De productie veroorzaakt ook minder CO2 dan normaal. De stad blijft eveneens koeler door deze innovatie op lokaal niveau, die breder toepasbaar is. 

Hansken en inzagefunctie Hansken voor advocaten

Nederlands Forensisch Instituut

Hansken en de inzagefunctie Hansken voor advocaten is een innovatie ontwikkeld door het NFI. Deze inzagefunctie helpt met de grote hoeveelheid digitaal bewijs, in nauwe samenwerking met Politie en OM. Dit scheelt advocaten en het NFI veel tijd aan reizen. De innovatie is efficiënt en maakt impact met de digitalisering van het proces door anders te kijken naar de uitdaging. 

Koffiebranderij (Zuivere Koffie) en bakkerij

Justitieel Complex Zaanstad

Justitieel complex Zaanstad en Social Impact Maker presenteren Zuivere Koffie. Dit is een koffiebranderij en bakkerij die gemotiveerde (ex-)gedetineerden een tweede kans biedt in het leven door het leren van een ambacht en begeleiding naar betaald werk. Daardoor benutten zij hun tijd beter ter voorbereiding op de maatschappij. 

PHA2USE

Waterschap Brabantse Delta en partners

Brabantse Delta is een van de initiatiefnemers van PHA2USE. Dit is een innovatie die bijdraagt aan oplossingen van een groot maatschappelijk probleem door samenwerking te zoeken met verschillende partijen. Tijdens het proces wordt een natuurlijke plasticvervanger (Caleyda) geproduceerd uit afvalwater.

Real-time Vervoersdocument Dierlijke Mest

NVWA

Het Real-time Vervoersdocument Dierlijke Mest is een innovatie met veel publieke meerwaarde, ontwikkeld door de NVWA. Het vervoersbewijs helpt bij het inwinnen en vastleggen van transportgegevens over het vervoer van ‘het zwarte goud’. Doordat de innovatie veel transparantie biedt in het proces, is er meer zicht op betere controle. 

Tactiele Kaarten

Kadaster

Tactiele kaarten zijn topografische kaarten in braille, ontwikkeld door het Kadaster in samenspraak met de doelgroep. Deze kaarten helpen 300.000 visueel beperkte mensen in Nederland overzicht te krijgen van de omgeving. Dit gaat verder dan de instructies van Google Maps doordat er bij dit geautomatiseerde maatwerk gebruik wordt gemaakt van zwelpapier.