Overheidsmanager van het Jaar 2007

Maureen Sarucco

mr. M.R. Sarucco. Directeur Openbare Orde en Veiligheid, gemeente Amsterdam. 

Haast onzichtbaar voor de inwoners van de stad doet ze haar werk in dienst van de gemeentelijke overheid. Maureen Sarucco, al 25 jaar betrokken bij de Openbare Orde en Veiligheid in Amsterdam.

De Bijlmerramp, het Koninklijk huwelijk, de moord op Theo van Gogh, de Eurotop, aan al deze en nog vele andere grote gebeurtenissen heeft ze ambtelijk leiding gegeven en is ze eerste adviseur van de korpschef en/of de burgemeester. Het juryrapport vermeldt, dat ze zowel strategisch als tactisch in staat is te opereren in een politiek-bestuurlijk lastige omgeving. Ze heeft tal van vernieuwende, succesvolle maatregelen genomen om de veiligheid in de hoofdstad te vergroten,, zoals gestructureerd overleg tussen de politie en de minderheidsgroeperingen.

Het succes van haar directie uit zich simpelweg in al jaren dalende objectieve criminaliteit en stijgende subjectieve veiligheidsgevoelens in de hoofdstad. Sarucco staat bekend als resultaatgericht. Als onorthodox en als iemand, die haar medewerkers veel ruimte geeft. Voorts durft ze ‘out of the box’ te denken en blijft ze overeind tussen alle macho’s. De jury typeert haar als een vrouw met een ‘hands-on’ mentaliteit. Zelf voegt ze daar aan toe, dat deze macho’s zeker in haar professie te vinden zijn. Veiligheid is nu eenmaal geen zaak voor watjes. En dat is ze zelf ook nooit geweest.

Z.K.H. de Prins van Oranje, overhandigde haar, in het jubileumjaar van de verkiezing, de award voor de Overheidsmanager van het Jaar. Sarucco is er trots op, dat ze bij de overheid werkt, omdat je daar mensen kansen kunt laten creëren en omdat je daar verschil kunt maken.