Overheidsmanager van het Jaar 2012

Hilde van der Meer

drs. H.I. van der Meer. Algemeen directeur amsterdam inbusiness.

Afgestudeerd in Japanse Taal en Cultuur wees niet direct in de richting van haar huidige werkveld. Na de pedagogische academie verbleef Hilde van der Meer een paar jaar in Tokyo, waarna ze onderwijzeres was in Amsterdam. Mede door haar affiniteit met marketing en haar kracht in het verbinden van initiatieven, trad ze in 1995 in dienst bij Schiphol Area Development Company (SADC), als hoofd marketing & sales. In 2007 stapte ze over naar de gemeente Amsterdam, waar ze werd benoemd tot algemeen directeur amsterdam inbusiness, een onderdeel van Economische Zaken.

Amsterdam inbusiness acquireert en begeleidt buitenlandse bedrijven bij vestiging in de Metropoolregio Amsterdam (Amsterdam, Almere, Haarlemmermeer en Amstelveen) en draagt zorg voor het gevestigde internationale bedrijfsleven.    Dankzij haar aanpak en onder haar leiding is amsterdam inbusiness een belangrijke speler geworden in het Nederlandse acquisitiebeleid. Jaarlijks vestigen zich ruim 100 bedrijven vanuit het buitenland in deze regio, waardoor de bestuurders – ondanks de crisis – verder kunnen werken aan de internationale positie van de regio en daarmee aan de groei van de regionale economie.  Daarbij wordt gewerkt vanuit een samenwerkingsmodel, waardoor krachten (middelen en mensen) zijn gebundeld en betrokkenen in staat zijn boven het belang van de eigen gemeentegrenzen uit te stijgen.

Tegen de routines en conventies in en gebruik makend van haar kennis, haar verbindend vermogen en haar inventiviteit, heeft ze met haar team veel resultaat geboekt. Ze is zakelijk, eigenzinnig, mensgericht en kan over grenzen heen opereren. Van der Meer ervaart dat veel bedrijven nog steeds een beeld hebben van de overheid die vooral regels maakt, terwijl ze volgens haar de overheid opener tegemoet moeten treden en samenwerken voor het grotere economische belang.